Verksamheter

Tackochlov Gotland

Butiken Tackochlov Gotland hittar du i östra flygeln på Roma Kungsgård. Här finns ett urval av bland annat lokalt hantverk, inredningsdetaljer, delikatesser och souvenirer. Tackochlov Gotland samverkar med ett nätverk av duktiga hantverkare, formgivare och konstnärer.

 

bildtext

Roma Glasbruk

Glasbruket tillverkar och säljer en unik kollektion av bruksföremål och konstglas. Här hittar du kannor och karaffer för saft, vatten eller vin. Dricksglas, till sommarsaften i olika färger. Du hittar också glasbrukets populära oljelampor och lampor, där ledkloten blivit väldigt uppskattade.

Allt glas är munblåst i återvunnen miljökristall, drivet för hand och med unik formgivning.

 

bildtext

Café Grönhagen

Café Grönhagen håller till i det vita kalkstensstallet på Roma Kungsgård. Det serveras matiga smörgåsar, lättare luncher och ett varierat utbud av delikata bakverk. Bland annat bärpajer, småkakor och Café Grönhagens goda saffranspannkaka. Allt gjort med kärlek.

 

Galleri Apoteket

Galleri Apoteket är ett konstnärsdrivet galleri som grundades i Maj 2022. Konstnärerna Anni Tuomi och Nils Titus Östbrant driver galleriet. Vi visar konst från Gotland och runt Östersjöomrodet med syftet att bistå till konstsamarbete mellan länderna. Vi representerar konstnärer oberoende av utbildning, kön, ålder, eller andra kriterier. Gallerielokalen har en gång varit ett örtapotek. Därifrån har galleriet fått sitt namn och även dess innebörd – en plats där människor kan besöka för att stärka sin hälsa, få energi och må bättre. Våra utställningar har alltid fri entré.

 

Gotlands museum

TILLFÄLLIGT STÄNGD!

Det finns en permanent kulturhistorisk utställning i huvudbyggnaden på Roma kungsgård. Gotlands Museum är producent av utställningen, som beskriver områdets betydelse i olika historiska epoker. Det är fri entré till utställningen som har öppet varje dag under sommarsäsongen.

 

bildtext

Roma Hembygdsförening

Rom Hembygdsförening värnar om hembygden i Roma socken. Vi finns på Kungsgården i röda baracken. Där visar vi bilder och annat spännande material från Roma. Här finns också vår sockenbok till försäljning.

Stöd vår hembygdsförening genom att bli medlem. 50 kr för enskilda och 100 kr för familj. Swish:123 132 26 27. Bankgiro 5699–7919.

Varmt välkomna!

 

bildtext

Kulturcentralen ars Gotlandica

I östra flygeln hittar du KulturCentralen Ars Gotlandicas galleri. Här kan du, som är konstnär och bor på Gotland eller har anknytning hit, få möjlighet att ställa ut i en charmig 1700-talsmiljö på en plats som är fylld av Gotländsk historia.

Under våren 2024 öppnar KCAG "Mötesplats Roma Kungsgård". Galleriet förvandlas till en plats för möten i kombination med konst. En plats där du kan slå dig ner för att umgås, köpa en enklare fika och bara njuta av konst och utsikten över klosterruinen.

Är du intresserad av att ställa ut här? Varmt välkommen att höra av dig.

Gotlandståget

Ta en tur med våra fina och renoverade tåg! Upplev det stämningsfulla evenemanget och de historiska miljöerna vid stationerna i Dalhem, Tule, Roma Kungsgård och Roma.

 

bildtext

Sara Asteborg

Sara Asteborgs Ateljé hittar du i Östra inre flygeln på Roma Kungsgård, hon arbetar med abstrakt måleri, där utgångspunkten är att intuitivt lyssna på sitt inre och följa sin kreativa nyfikenhet.

Genom att experimentera och blanda olika material och tekniker växer bilderna fram, ofta i många lager.

 

bildtext