Utställningar

Galleri ars gotlandica - Kristina Gellerstedt, 1-30 juni

Kristina Gellerstedt är i grunden fotograf men har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att arbeta med andra konstnärers utställningar på bland annat Fotografiska och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Den lediga tid hon spenderat med familjen på Gotland har gett henne möjlighet att hitta tillbaka till sin egen kreativitet och skaparlust. Serien vi ser här på Roma kungsgård i sommar har skapats utifrån experimentlust och ren och skär livsglädje.

Tekniken Kristina jobbar med är fotografi men vilken typ av kamera som används är mindre väsentligt för henne i dag. Det viktigaste är att den kan fånga magin hon är ute efter. De flesta bilderna är tagna på Gotland mellan 2014-2021. När motivet givit sig tillkänna, bearbetas bilderna noggrant innan de skrivs ut. I nästa steg överförs motiven manuellt till furuplywood genom en tidskrävande emulsionsprocess som liknar mörkrumsarbetet. Kristina gillar den lite ruffiga, opretentiösa och råa känslan med bilden direkt på trä i stället för att stänga in den på papper bakom glas och ram. Även den slumpmässighet som träets ådringar bidrar med skapar en stämning i bilden som ger en oförutsägbarhet och skapar ett extra djup i det färdiga verket.

Galleri Apoteket - Charlotte Smitterberg och Judith Dekker, 29 juni-7 augusti

Dekker och Smitterberg verk består av blandade tekniker som måleri och grafik.

Vår titel ”Reanimated Darlings” är en ordvits på uttrycket ”Kill your darlings”; att välja bort det ”vackraste” för helhetens skull. Vi vill dyka i våra förråd och plocka fram de verken som tilltalade oss själva mycket men som vi valde bort eftersom de var annorlunda och inte gick ihop med tidigare utställningarnas helhet eller tematik. Sedan dess har dessa unika och lite annorlunda verk inte visats och deras ”moment” har kanske passerat.

Galleri ars gotlandica - Olivia Lillemor, 2-31 juli

"I min bildvärld bjuder jag in till att sakta ned och titta nära på de små detaljerna som omger oss i varje ögonblick. Genom uppmärksamhet kan det mest vardagliga förvandlas till något alldeles särskilt. Jag blandar närvaro med dagdrömmar, och hittar inspiration i de små sakerna. Som en liten fågel på fönsterbrädan, en kopp te eller hur ljuset skiner in på väggen."

"Mina bilder blir till i en form av mixed media-teknik, som växt fram över tid. Jag jobbar i collage-stil, och bygger långsamt upp bilden med olika analoga och digitala tekniker. Jag målar helst med tjocka lager akvarell, men gillar också att kombinera med tunna och skira blyerts linjer för att få fram rätt känsla."

Sara Asteborg

Sara Asteborgs Ateljé hittar du i Östra inre flygeln på Roma Kungsgård, hon arbetar med abstrakt måleri, där utgångspunkten är att intuitivt lyssna på sitt inre och följa sin kreativa nyfikenhet.

Utställnigen "Essens" pågår 27 april-31 oktober. Stora abstrakta målningar i harmonisk samklang. Verken är uppbyggda över tid genom lager för lager av slump, misstag och framgång.

Sara Asteborg är född 1979. Bor och verkar på Gotland. Utbildad på Gerlesborgsskolan och Konstfack.

Museum

Det finns en permanent kulturhistorisk utställning i huvudbyggnaden på Roma kungsgård. Gotlands Museum är producent av utställningen, som beskriver områdets betydelse i olika historiska epoker. Det är fri entré till utställningen som har öppet varje dag under sommarsäsongen.

Utställningen är uppfräschad inför säsongen 2024 och öppnar på midsommarafton.

bildtext