Utställningar

Galleri ars gotlandica

I år visas Utställningen "Humlas Nektar",

det är konstnär Stefan Aurelius hyllning till humlorna, som inte räds att till och med gå in i döden för att få åtnjuta sina feromoner. Enligt konstnären så är dessa feromoner utsöndrade ur de mest magnifika blommor vi har på Gotland, och är upphovet till humlornas passion.

Läs mer...

bildtext

Galleri Apoteket

Galleriet hittar du i den Östra inre flygeln av Roma Kungsgård.
Där kan man just nu möta bröderna Kenneth och Hans Täckenström, glasskulptur och måleri.
Hans Täckenström arbetar i sitt måleri med kontrasten mellan färger, ytor, textur och symboler. I Kenneths glasskulpturer är det rytm, form, färg och möten han arbetar med i glasstudion. Alla skulpturer är blåsta i miljökristall under detta år och är rykande aktuella

H.Täckenström

K.Täckenström

bildtext

Museum

Det finns en permanent kulturhistorisk utställning i huvudbyggnaden på Roma kungsgård. Gotlands Museum är producent av utställningen, som beskriver områdets betydelse i olika historiska epoker. Det är fri entré till utställningen som har öppet varje dag under sommarsäsongen.

bildtext

Anni Tuomi: I sandlådan

29.6.–24.7.

Mitt barns farmor och farfar byggde en sandlåda med en lekstuga till mitt barn i våras, där hen ofta lagar vitlökssoppa. En soppa som gärna serveras till oss matglada vuxna. Det är lite märkligt, idéen om vitlökssoppa, var kom den ifrån?
Men sedan kom jag att tänka på att sandlådelek är lite som att göra konst. Där det finns oändligt med kreativa möjligheter att forma och skapa. Där det är möjligt att åter hitta in till barnet inom oss.

bildtext

Markus Jäntti-Tuominen:
Kör sakta – lekande tomtar

27.7.–21.8.

Utställningens titel “Kör sakta – lekande tomtar“ syftar på en skylt som varnar bilister
för barn och djur som leker. Titeln introducerar utställningen; den berättar att det finns estetiskt lekfulla figurer framför oss som går i olika riktningar. Samtidigt låter målningarna oss sakta ner och fokusera på en värld av bilder och berättelser.
Markus Jäntti-Tuominen (*1994 Hyvinkää, Finland) bor och arbetar i Esbo, Finland och Berlin, Tyskland. Han studerade 2013-2019 som masterstudent vid Berlin University of the Arts, i professor Robert Lucanders klass. I sitt arbete följer han kulturella myter och symboler som med tiden blir banala objekt av massproduktion och förlorar sin ursprungliga betydelse.

bildtext

Ann-Sofie Claesson:
Det flyktiga

24.8.–18.9.

Ann-Sofie Claessons målningar handlar - inte minst - om tidens och själva existensens mysterium.
Motiv kretsen, den egna familjens släktfotografier, öppnar mäktiga skikt av kollektiva erfarenheter, hela det komplex som ryms i våra relationer till familj och släkt via fotografier.
Flera av Claessons senare bilder verkar anfrätta av tidens tand och tycks på väg mot upplösning. Det flyktiga ögonblick som en kamera en gång fixerade liknar till sist mest en gåtfull hägring, på väg in i evighetens och glömskans svarta hål. Ann-Sofie Claesson är född 1992 i Håcksvik, Svenljunga kommun. Hon är utbildad vid Valands konsthögskola i Göteborg 2013-16 och Bildkonstakademin i Helsingfors 2016-18. Skriven av Pontus Hammarén

bildtext